Eu sunt casa viitorului!

Simt o apăsare în piept si o nostalgie profundă când văd marele nor de fum și gaze toxice îmbrățișând întreaga planetă. Dar oare până când? Mașina viitorului și conceptul de e-Mobility este la fel de important ca și ieri, iar astăzi facem un cuplu perfect și dăm naștere la casa activă. Demult un prototip, astăzi casa nZEB cu un consum minim de resurse și poluare spre zero este posibilă. În societatea modernă nu se înlănțuie case în declin, ci construcții rezistente, proiectate cu atenție în detaliu, de care se pot bucura și generațiile viitoare.


Eu sunt casa viitorului! Și tu ești pionul care va da viață noii ere și vei face din acestă societate viitorul copiilor mei, ai tăi, ai noștri! Oamenii viitorului suntem noi!
Doar cere și vei primi! Îndraznește să aspiri la o viață cu totul schimbată din prisma unei autonomii energetice aproape perfectă!
În ultimele două decenii ritmul construcțiilor este în deplină ascensiune. Dar și întoarcerea la sânii naturii, la o mișcare ecologistă în armonie cu tot ceea ce ne înconjoară, prinde contur și ne îndeamnă să milităm pentru o evoluție mai puțin agresivă și mai blândă pentru mediul înconjurător. Industria și demersul actual face ca satele să se preschimbe în orașe, iar orașele se transformă în adevărate metropole în care nopțile pline de viață ale urmașilor noștri lasă în urmă doar fum și deșeuri. Dar dimpotrivă, misiunea unei dezvoltări fructuoase nu este doar în mâinile organelor acreditate cu drept justițiar, ci depinde de noi, ca indivizi ce iau parte în societate și în comunități cu puterea de a transforma lumea actuală într-o planetă verde și civilizată.
Hai să nu mai visăm și să preschimbăm dorințele în realitate! Hai să punem punctul pe "I" și să facem un rai din toate aspirațiile noastre!

Casa activă - Un concept mai posibil ca niciodată.

În viață, cel mai mare țel a meu a fost să mă nasc, să simt mângâierea ei cea caldă și să mă scald în ochii plini de dragoste. Îți mulțumesc, mamă! Mulțumesc că mi-ai dat viață! 
Mai apoi mi-am dorit să descopăr totul: de la primii pași, la bucuria unei ore de joacă în aer liber. Cu timpul pe repede înainte ce trecea pe lângă mine am ajuns să militez pentru dreptul la educație. Acum aspir tot mai sus - la un loc de muncă stabil, o familie și o casă la fel de primitoare ca și casa părintească. Dar vreau să fie a mea! Vreau să am confortul pe care întotdeauna l-am visat! 
Numitorul comun este că, de fiecare dată în aceste situații, mi-am dorit să pot respira un aer curat, proaspăt. E greșit să-mi doresc un loc de refugiu în care să pot reflecta cu mine însumi, să mă desprind de zgomotul tăios al societății tehnologizate? E greșit să-mi doresc o viață sustenabilă pentru familia mea și pentru generațiile viitoare?
Și visele mele pot deveni realitate! Și eu pot fi un cetățean împlinit și liber prin casa eco - un concept mai posibil ca niciodată.


Am pornit astfel în cautarea unor astfel proiecte de case și i-am găsit pe cei mai buni proiecțanți. Casa activă se amplasează strategic în spațiu și, bineînțeles, se realizează numai după ce a fost stabilită calitatea zonei și numai după ce s-au obținut certificările și avizele de rigoare. Această casă se realizează dintr-un amestec de materii prime naturale, precum blocurile BCA cu proprietăți anticorozive, de izolare termică și fonică, reducând astfel consumul de energie și pierderea ei, ce se reflectează în facturi, probleme de sănătate și dureri de cap. Acoperișul poate fi realizat din OSB, un ansamblu de natură vegetală ce previne apariția umidității. Se pot amplasa panouri solare sau un sistem de vegetație care să capteze energia solară pe care s-o transforme în energie distribuită activităților casnice. Izolarea se poate face cu ajutorul polistirenului expandat și a plăcilor de rigips, iar pentru finisare pot utiliza lambriuri. Casa mea pur activă se poate ilumina prin becuri economice ce au consum redus de energie, poate avea parchet din bambus și poate fi varuită cu vopsea ecologică, respectiv tapet din ziare reciclate. Vezi? Soluții sunt multiple, dar nu trebuie să le știm noi pe toate!


Profesioniștii știu că, în orice domeniu de activitate, treaba nu se face pe jumătate, ci prin atenta supraveghere a clientului căruia i se spun toți pașii, oferindu-se cele mai bune indicații fără a omite pliabilitatea bugetului pe amploarea proiectului. Costurile de construcție a unei case active se amortizează din reducerea cheltuielilor și din reducerea emisiilor dăunătoare sănătății. Vorbim de emisii toxice pentru om și pentru mediu atât la construcția propriu-zisă, cât și în viața activă a oamenilor. O astfel de casă ecologică are și o valoare ridicată, ce se amplifică odată cu trecerea timpului și odată cu instaurarea tot mai intensă a conceptului de construcții moderne și verzi pe piața dezvoltării internaționale.
Așa că, pentru a-mi vedea visul împlinit, eu aș apela la un birou specializat de proiectare case și recondiționare clădiri, care să-mi ofere garantat o locuință optimă din toate punctele de vedere.
Apelând la o astfel de echipă specializată am siguranța că proiectul nu va fi în van, pentru că noua construcție se realizează ținând cont de cele mai tehnice și profunde aspecte astfel încât, proiectul să nu întâmpine probleme în obținerea avizelor de amplasament și de construcție. Implicit economisesc timp și finanțe. Oricine poate alege un proiect standardizat dintr-un portofoliu prestabilit sau se pot realiza lucrări personalizate în funcție de suprafață și cerințe. La casa de proiectare autorizată AIA Proiect orice plan este o provocare, o provocare pe care specialiștii o duc de fiecare dată la bun sfârșit, oferind în dar căminul mult visat și zâmbetul larg pe buze, alături de condiții moderne de trai.

Prin casa activă am consum mic de energie și resurse ce se reflectă din prisma sănătății, a stării de bine și a facturilor. Sistemul este net superior și nu emană noxe ce ar putea fi poluante pentru ceilalți din jur și pentru mediu. Dispare teama că, într-o bună zi, ne-am putea trezi înconjurați de un aer nerespirabil și sub o vagă amenințare a lipsei de resurse naturale pe care ne bazăm în lupta pentru supraviețuire. Și acesta ai putea fi și tu! Modernismul nu constă doar în tehnologie, în putere de acțiune printr-o simplă apăsare de buton, ci depinde și de modul inovativ prin care alegem să trăim viața de zi cu zi.
Fă un rai din tot ce ai și lasă-te condus de arhitecții proiectanți care știu cum să-ți ofere o construcție modernă fără pierderi energetice! Totodată poți solicita și un certificat și/sau audit energetic care să ateste eficiența ecologică în orice moment, atunci când îți este solicitat de autoritățile competente sau în eventualitatea în care intenționezi să vinzi/închiriezi spațiul.

Casa viitorului se proiectează acum, în frunte cu tine!

Articol scris pentru Spring SuperBlog 2019.

Comentarii

Postări populare