Kfea - un ceas deșteptător esențial

 Chiar dacă nu povestesc și nu postez prea des în Social Media despre cum arată diminețile mele, îți spun acum că, cel mai bun ceas deșteptător al meu este cafeaua. Prin puterea ei silențioasă de a urca genele până în pliul ochilor, și aroma care aprinde simțurile olfactive, o viață fără o cafea bună ar fi imposibilă.


Astăzi m-am trezit cu gândul la tine și la ea, la prioritățile care se lasă așteptate, la fel ca ieri și toate acele zile dinaintea lor. Am mormăit la telefon două cuvinte curierului care mă aștepta în fața scării cu un pachet. La reîntoarcerea în casă, le-am dat neuronilor un motiv să revină cu picioarele pe pământ, după cel puțin 5 ore în care au fost într-un somn profund - am deschis cutia de cafea măcinată și am adulmecat-o pe îndelete. În mod surprinzător, rafturile și vesela au supraviețuit și după, lucru mai rar ținând cont că, până și un monstru are nevoie de o doză de energie ca să-și poată face meseria și să înceapă ziua cu bine. În cazul meu, monstrul se dezlănțuie în lipsa cafelei, de parcă corpul meu ar fi constant într-o astenie de primăvară și un somn letargic.


Am început să derulez Social Media în căutare de inspirație, pentru că viața de Freelancer impune să fii constant la curent cu tendințele din online, în materie de conținut. În tot acest timp, poțiunea de la Kfea era deja pe foc, silențioasă și misterioasă, așteptând să elibereze toate acele molecule pline de energie care să-mi trezească întregul corp la realitate. 

Bineînțeles, viteza realității mele era apropiată de cea a melcului, până la primele degustări de cafea. Cinci minute mai târziu au început să curgă și ideile pentru proiectele rămase de ieri. Pe un fundal în care liniștea era înșirată în casă, alături de sunetul frunzelor de toamnă ce-mi băteau în geam, ziua mea de productivitate a decis să înceapă lent, agale, cu eliberare treptată de energie. Așa îmi place mie să-mi desfășor zilele la cafea, să transform primele clipe ale dimineții într-un moment cu și despre mine, pe care știu că n-o să-l mai revăd curând, pe parcursul unei zile încărcate. 


De fapt, cafeaua este pentru mine un aliment de bază, cel mai important și necesar, după apă. Aș putea trăi fără orice, dar nu fără cafeaua de la care, nefronii mei își iau doza de libertate. Desigur, aș putea să-mi reîmprospătez doza de energie cu o ceașcă de cafea în mai multe momente ale zilei. Dar pentru că nivelul de minerale nu e de acord, pentru că esențele tari se țin în sticluțe mici și pentru că am descoperit recent cea mai bună cafea de specialitate, la care apelează frecvent și alți colegi de breazlă, o cafea pe zi e suficientă. 

Ceasurile sunt la fel, zilele diferă, la fel ca și cafeaua

Numai gândul că dimineața sună din nou alarma mă ține în alertă și mă face deseori să pierd esența unui somn odihnitor. Și, din acest punct de vedere, toate ceasurile sunt la fel. Dar nu și cafeaua, deși credeam același lucru despre ea, până am făcut tranziția de la cafeaua tradițională, la cafea boabe, de la Etolia. E suficient să deschizi cutia de cafea ca să-ți dai seama că îți oferă un tonus revigorat și energic în orice dimineață, prin parfumul puternic ce se strecoară de-a lungul simțurilor olfactive. Senzațiile se amplifică atunci când boabele ajung în râșniță și, mai apoi, când se transformă din cafea proaspăt prăjită, de cea mai bună calitate, într-o ceașcă plină cu vitalitate și creativitate. Iar în acest mod, trezirile sunt line, dar cu pași mari, în același timp. 


Odată ce corpul își încarcă bateriile, energia se păstrează ore în șir, pornind de la o singură ceașcă. Acestea sunt bineînțeles, doar câteva dintre beneficiile pe care le resimte un iubitor adevărat de cafea când are contact cu un sortiment de calitate pe care-l poți găsi pe alese, într-un magazin de cafea specializat.

Cafeaua dă start conversațiilor bune

Fiind consumatoare ocazională de alcool și consumatoare zilnică de cafea, orice conversație între rude și prieteni se inițiază la mine în casă cu - "Vrei o cafea?". Sigur, fiecare are propriile sale preferințe: mama bea cafea neagră, dar nu se mulțumește cu orice cafea, ci doar cafea expresso, sora preferă o cafea medie, iar eu pe cea mai slabă. Suntem un trio perfect al cafelei sub toate formele sale. Și nu doar zilele, ci și conversațiile bune, pornesc de la stimabila ceașcă de cafea, urmând ca, ore în șir, să ne întindem la discuții repetate. Și nici nu știm iată, când soarele a apus. 


Cafeaua stimulează digestia

Fiecare membru al familiei și nu numai, poate afirma că, nu doar sistemul nervos este fericit atunci când își primește porția de cafea, ci și cel digestiv. Cafeaua s-a dovedit un adevărat ajutor la nivel de tranzit, mai ales că, în ultimii ani, o serie de probleme la acest nivel sau acutizat în cazul meu. Și inclusiv medicul de familie mi-a recomandat să consum cel puțin o ceașcă de cafea pe zi, pe fondul unei tensiuni arteriale reduse. Sunt împăcați în acest mod, doi iepuri dintr-un foc - dorința de a mă energiza în permanență și de a-mi menține funcțiile organismului sub control. 


Cafeaua susține organismul în lupta cu radicalii liberi

Nu, nu vorbesc despre acei radicali de la matematică, care cel mai probabil nu au fost pe placul tău în generală, liceu sau la facultate, ci de rolul antioxidant al cafelei. Oamenii de știință au descoperit că, în toate formele sale, cafeaua are cel mai ridicat conținut de polifenoli, substanțe chimice care luptă la creșterea capacității de apărare a organismului în lupta cu toxicitatea din mediul ambiant, cu factorii care duc la îmbătrânirea pielii și la disfuncții celulare ce pot cauza boli grave. Desigur, asta nu înseamnă că trebuie să exagerăm cu porțiile de cafea servite pe parcursul unei zile.

Tu consumi cafea? Care e rețeta perfectă pentru tine și diminețile tale?


Articol scris pentru SuperBlog 2021.

Comentarii

Postări populare