Top trei reguli de bune maniere pe care trebuie să le respecți, când mergi în vizită

 

Se apropie cu pași repezi perioada sărbătorilor de iarnă, iar momentele festive ne vor da din nou ocazia să ne vizităm prietenii, familia și apropiații. Chiar dacă mergem în vizită la persoane pe care le cunoaștem de mult timp și pe care îi considerăm ca făcând parte din familia noastră extinsă, trebuie să facem de fiecare dată o impresie bună și să le aducem acestora bucurie în suflet și zâmbet pe obraji, de fiecare dată când le trecem pragul. 


Pentru a reuși să fim musafiri doriți și apreciați, trebuie să respectăm o serie de reguli din Codul bunelor maniere, pe care persoanele atente la detalii și cărora le pasă de cei din jur nu le vor omite niciodată.

Iată regulile pe care trebuie să le respecți:


1. Nu te duce niciodată neinvitat

Chiar dacă vrei să faci o surpriză cuiva, evită să nu îți anunți vizita. Un musafir este mai poftit dacă se știe despre venirea lui. Chiar și în cazul persoanelor foarte apropiate, e bine ca măcar să dai de înțeles faptul că vei trece pe la ei într-o anumită perioadă. 


E de prisos să menționăm motivele acestei reguli, deoarece fiecare casă are propriul ei program, propriile obiceiuri și membrii familiei respective urmează o anumită rutină ce, uneori, nu trebuie întreruptă inopinat.


2. Oferă o gustare

Chiar dacă îți anunți vizita, trebuie să duci gazdelor o mică "atenție". Cea mai inspirată alegere poate consta în ceva dulce. De exemplu, poți opta pentru prăjituri delicioase de la Cofetăria Armonia. Atât adulții, cât și copiii vor fi încântați de desertul dulce și le va place plăcere să îl așeze pe masă, pentru a-l împărți cu toții.


Codul bunelor maniere ne învață faptul că în vizită se merge cu astfel de mici daruri, pentru a evita situația stânjenitoare pentru gazdă, în care aceasta, din varii motive, poate să nu aibă pregătită o gustare sau ceva anume pentru a servi musafirii. Tu vei elimina această problemă din start.


3. Întreabă dacă trebuie să te descalți

În mod normal, spune protocolul, oamenii nu trebuie să se descalțe în case străine. Cu atât mai puțin atunci când au o ținută elegantă. Nu arată deloc armonios un domn la cravata și în șosete și nici o doamnă cu rochie de seară și ciorap fără pantof.


Însă există și cazuri în care trebuie să ne descălțăm. De exemplu, în situația unei mămici care a născut de curând, trebuie să respectăm niște norme de igienă, atât pentru ea, cât și pentru copil. Din acest motiv, e necesar să renunțăm la pantofi, încă de la intrare.

Cea mai înțeleaptă alegere este aceea de a întreba gazda ce preferă, astfel vei fi sigur că nu faci nicio gafă.


4. Flori pentru toate doamnele casei

Dacă mergi în vizită într-o casă locuită de mai multe femei, protocolul spune că trebuie să cumperi flori pentru toate. Este nepoliticos să oferi flori doar uneia dintre ele, chiar dacă aceasta este, să presupunem, singura sărbătorită.

Trebuie achiziționate buchete de flori sau flori individuale mai multe, pentru a te asigura că fiecare doamnă și domnișoară din încăpere va fi onorată cu acest gest de politețe.


În concluzie, nu uita că musafirii care anunță vizita, dar și cei care sunt atenți la micile detalii sunt cei mai bine poftiți oaspeți. 


Sursă foto: pixabay.com

Comentarii

Postări populare