Păr rebel sau păr ars: Cum faci diferența și ce produse poți folosi?

Am început procesul de vopsire într-o perioadă când singura mea grijă trebuia să fie cea de a mă juca și de a învăța cât mai bine (lucruri pe care consider că le bifam cu succes). Totuși, având o soră cu 10 ani mai mare era de așteptat să o văd precum un model și să-mi doresc să fiu ca ea: aranjată, machiată, vopsită. 


Cu fiecare schimbare a ei, îmi făcea și mie câteva șuvițe. Iar ulterior când a decis să facă o meserie din asta, eu am fost alături ca să mă joc cu manechinele, să disfac bigudiurile pentru permanent și evident că mai experimentam una alta pe respectivele capuri de lucru. Treptat asta a devenit o obsesie și un curaj fantastic în a mă juca intens cu tot ceea ce ține de părul meu, uneori și de cel al apropiațiilor. 

Astăzi surprind multe greșeli care circulă în mediul online unde e mai ușor să găsești păreri, soluții, multe fete întrebându-se ce pot face cu părul ars care, nu e întotdeauna ars, ci doar rebel.

Diferențe între păr ars, deshidratat și păr rebel

Între cele 3 tipuri de păr există diferențe majore, iar pentru marea majoritate a problemelor există într-adevăr soluții. Singura problemă este când părul este atât de degradat încât doar foarfeca îl poate ajuta, în timp ce unele produse de îngrijire doar vor cosmetiza neplăcerile pentru a nu fi nevoite să facem o schimbare drastică.

Părul se poate "arde" îndeosebi ca urmăre a decolorărilor repetate duse la extremele suportabilității firului de păr. De aceea este important să ns gândim de 10 ori înainte de a alege o schimbare prezentă într-o fotografie de pe internet sau pe care o vedem prezentă la o prietenă, rudă, vecină. Grosimea, rezistența și particularitățile în ansamblu diferă, așa că și părul va suporta (sau nu) diferit alte schimbări. Pierzându-și din keratină, proteine și alte substanțe esențiale structurii sale, părul va deveni tern, lipsit de strălucire, excesul de sebum nu va mai fi același, și se poate instala o senzație aparentă de păr "rebel", dar acesta va fi de fapt păr mort sau ars.

Sursa: iStock.com

Părul deshidratat apare ca urmare a expunerii la anumiți factori pe care acesta nu-i tolerează sau atunci când nu primește rutina adecvată. De exemplu, dacă nu ți-ai colorat/decolorat niciodată părul, dar îl expui frecvent la căldură (soare) sau aparate termice fără protecție, dacă e expus la frig, poluare sau dacă folosești un agent de curățare dur fără a folosi ulterior balsam, mască și/sau produse leave-in pentru condiția părului tău, e foarte posibil ca acesta să fie uscat sau deshidratat. Părul mai poate avea un aspect "unflat", voluminos, de "ars" și dacă absoarbe multă umiditate.

Ce trebuie reținut e faptul că în cele mai obișnuite cazuri, părul rebel se electrizează, nu se așează neted și perfect după forma părului, multe persoane spunând și faptul că au vârfurile arse chiar dacă le-au tuns regulat. Și un păr vopsit, decolorat, uscat, se poate confrunta cu deshidratare. Iar dacă folosind produse specializate pentru această condiție sau produse cu efect de netezire nu se rezolvă nimic, cel mai cu seamă părul tău este unul deteriorat și trebuie tuns în proporții mai mari sau cu o periodicitate mai frecventă. 

Iată câteva produse care pot să-ți confere un aspect mai neted și să te ajute în ameliorarea electrizării părului.

Produse ideale pentru părul rebel, electrizat

Dat fiind că, produsele pentru părul rebel îmbunătățesc semnificativ aspectul și textura părului, inclusiv cel al părului procesat chimic, am o vastă colecție care dă roade și pe care vreau să ți-o recomand să o încerci. 

Produsele cu keratină

Între procedura de îndreptare cu keratină sau tratamentul cu acest nume și keratina pentru păr utilizată frecvent la îngrijirea părului (de exemplu, la spălare) există diferențe semnificative. Cea din urmă pătrunde în firul de păr mai puțin și menține efectul de îndreptare și de păr neted mai mult timp. Dar ele pot fi folosite și doar strict ca produse uzuale de îngrijire care se clătesc sau se aplică complementar, fără a necesita un timp de acțiune prelungit așa cum e în cazul tratamentelor (uscare, îndreptare cu placa după acțiunea produsului etc.).


Eu dispun de un astfel de produs leave-in accesibil precum keratina lichidă de la Delia, achiziționat de pe Notino, locul unde se pot găsi și celelalte produse pe care vi le voi arăta astăzi. 

Spray-ul e ușor de aplicat pe părul umed sau semi-umed și se recomandă uscarea și îndreptarea cu feonul după aplicare. Nu e într-adevăr cel mai wow produs pentru marja lui de preț, dar contribuie la diminuarea efectului de electrizare mai ales dacă pe lângă acesta se mai folosesc și alte produse ajutătoare precum o gamă pentru netezire sau un ulei pentru păr electrizat

Alte produse pentru un păr neted

Folosind produse pentru părul indisciplinat, deshidratat, poți combate ușor acel efect de păr rebel care stă în toate direcțiile și e tern, uscat, lipsit de strălucire. 


De foarte mult timp eu folosesc produsele Alfaparf Milano gama Smooth care fix pentru asta e concepută - netezirea părului, deci astâmpărea părului rebel, electrizat. Au o linie completă alcătuită din șampon delicat pentru păr ce poate fi folosit și în cazul celui decolorat/procesat chimic, un balsam intens hrănitor și mască, dar și loțiune leave-in, precum și ulei care se aplică la finalul rutinei de îngrijire. 


Mă ajută să-mi păstrez culoarea părului cât mai mult timp între nuanțări și redau aspectul neted împreună cu moliciunea pe care o caut, fiind extrem de delicate. Totodată, loțiunea și uleiul previn absorbția umidității, deci și a poluanților. Produsele leave-in recomand a fi utilizate îndeosebi pe părul drept sau care se stilizează în acest fel, pentru a menține coafura intactă cât mai mult timp. 

Integrez în rutina mea de fiecare dată și serul Hyaluron de tip spray pe care-l aplic imediat după spălarea părului. Acidul hialuronic previne deshidratarea contribuind la menținerea apei la nivelul firului de păr mai mult timp. Iar dacă nu vă permiteți produsele Alfaparf sau nu vreți să cheltuiți foarte mult pe rutina de îngrijire, alternativa o reprezintă gama Elseve Hyaluron Plump care dispune și de șampon, mască și balsam, pe care le am pe lista mea de dorințe. 


Un ultim produs ce face parte din favorite este uleiul de păr Tehnic Art, un ulei profesional pentru netezirea părului. L-am combinat cu bond-ul de la Mayam într-o cantitate redusă și lasă părul extrem de frumos, strălucitor și neted, prevenind absorbția umidității, rebeliciunea sau încrețirea necontrolată a părului. Dar se descurcă excelent și în lipsa adăugării acestui ingredient cosmetic.


Voi folosiți produse pentru netezirea părului? Care sunt favoritele voastre?

Comentarii

Postări populare